Kategorie
Zielona kawa – znakomity smak i aromat

Zielona kawa – znakomity smak i aromat

Zielona kawa – z roku na rok przybywa jej zwolenników. Czym się charakteryzuje? Co warto o niej wiedzieć? Dlaczego konsumenci wybierają zieloną kawę

Pojawiła się na polskim rynku stosunkowo niedawno, jednak od razu zdobyła ogromną popularność. O czym mowa? Zielona kawa! Jest to rodzaj kawy niepalonej. Pozbawiona jest charakterystycznego dla kawy czarnej aromatu. Ma jednak znakomite właściwości. Jakie?

Kawa zielona

Kawa zielona

Zielona kawa odchudza! Dlatego tak wiele kobiet będących na diecie sięga właśnie po nią. W czym konkretnie pomaga? Wymieńmy najistotniejsze cechy:
– dodaje energii
– wspomaga redukcję niepożądanego cellulitu
– dzięki niej utrzymujemy prawidłowy poziom cholesterolu
– przyspiesza przemianę materii
– zmniejsza łaknienie.

Zielona kawa stała się kluczowym składnikiem wielu preparatów odchudzających. Prócz tego często pojawia się tam żeń – szeń, chrom czy błonnik pokarmowy. Jednak to dodatek zielonej kawy decyduje o znakomitych właściwościach różnego rodzaju suplementów.

Warto wspomnieć o pewnym ciekawym eksperymencie, którego wyniki są zdumiewające. Przeprowadził go Mehmet Oz, naukowiec pochodzenia tureckiego. Zebrał sto kobiet i podzielił je na dwie równe grupy. Pierwsza grupa dostawała zieloną kawę, druga zaś placebo. Badania trwały dwa tygodnie. Po ich ukończeniu okazało się, iż kobiety z pierwszej grupy schudły średnio jeden kilogram. Przyjmujące placebo utrzymały zaś swoją wagę. Zielona kawa odchudza – to fakt potwierdzony naukowo!

Zielona kawa posiada bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, działa zbawiennie zarówno na stan naszego zdrowia, jak i wygląd zewnętrzny.
To dzięki jej niezwykłemu działaniu cukier znacznie wolniej odkłada się w komórkach, zaś my spalamy zbędny tłuszcz, tracąc przy tym nadprogramowe kilogramy.

Jest także bardzo smaczna, pozbawiona goryczki, odrobinę kwaskowata.
Zielona kawa zmniejsza także ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz pojawienia się kamieni żółciowych. Znakomicie pobudza – wypicie zielonej kawy o poranku doda nam energii na cały dzień!

Jak dobrze przyrządzić zieloną kawę? Warto ziarna jej utłuc za pomocą moździerza. Rozbite już lekko wrzucamy do elektrycznego lub ręcznego młynka. Następnie zalewamy je bardzo gorącą wodą i czekamy kilka minut. W tym czasie nasz napar spokojnie się zaparzy. Smak jego wzbogacić możemy cukrem i/ lub kardamonem.

Pijmy zieloną kawę – będziemy dzięki temu zdrowi i szczupli!

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *