Kategorie
Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa

Smaczna, zdrowa, aromatyczna – kawa bezkofeinowa. Dlaczego po nią sięgamy? Czym się ona charakteryzuje? Czas poznać ten typ kawy.

Coraz bardziej popularna staje się w ostatnim czasie kawa bezkofeinowa. Kto najczęściej po nią sięga? Odpowiedź jest prosta, wręcz oczywista – osoby, których organizm nie toleruje kofeiny.

Nie wiemy natomiast, kiedy i w jaki sposób ją odkryto. Spieszymy z odpowiedzią! Otóż jeszcze w dziewiętnastym wieku uczony niemiecki Friedrich Ferdinand Rudgeg próbował dowiedzieć się, który ze składników kawy decyduje o jej właściwościach pobudzających.

Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa

Dopiero jednak w wieku dwudziestym bez kofeiny zaczęła być produkowana na szerszą, masową skalę. Jak ją uzyskujemy? Warto zapamiętać tutaj pewien termin – dekofeinizacja. To właśnie dzięki niej kofeina usuwana jest z ziaren. Jak tego typu prace wyglądają w praktyce? Dowiedzmy się!

Otóż w początkowej fazie produkcji kawy bezkofeinowej ziarna poddawane są wpływowi pary wodnej. Ona spulchnia każde z nich i sprawia, iż wydobycie kofeiny staje się znacznie prostsze. Kofeinę zaś usuwa się za pomocą rozpuszczalnika. Brzmi groźnie? Spokojnie! Jest to proces w stu procentach bezpieczny dla naszego zdrowia. Następny krok to pozbycie się owego rozpuszczalnika.

Druga faza produkcji bezkofeinowej kawy to:
– wyeliminowanie kofeiny za pomocą wody
– pozbycie się jej dzięki działaniu chemicznego rozpuszczalnika
– użycie w tym celu tak zwanych gazów nadkrytycznych

Metoda druga i trzecia pozwalają wyeliminować kofeinę bez niszczenia ziarna kawy. Pierwszy sposób natomiast opiera się na usunięciu jej z ekstraktu otrzymanego poprzez moczenie kawy we wrzącej wodzie.

Warto zdawać sobie sprawę z faktu, iż kawa zwana bezkofeinową w rzeczywistości ową kofeinę zawiera. Jednak występuje ona w ilościach śladowych. Regulują ja bowiem przepisy prawne.

Według rozporządzeń Unii Europejskiej ilość kofeiny w tego rodzaju produkcie nie może przekraczać 0,1 % w ziarnach oraz 0,3 % w kawie rozpuszczalnej.

Dlaczego nie pozbywamy się całkowicie owej kofeiny? Warto wiedzieć, iż tak naprawdę to jej zawartość decyduje o smaku i aromacie kawy.
Wybór tego produktu to znakomita alternatywa dla tych, którzy nie tolerują kofeiny!

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *