Kategorie
Jak zaparzyć dobrą kawę

Jak zaparzyć dobrą kawę

Nie wiesz, jak zaparzyć dobrą kawę? W jaki sposób wydobyć z każdego ziarna wspaniały smak i niebiański aromat? Oto nasz poradnik

Każdego dnia wielu z nas zastanawia się, jak zaparzyć dobrą kawę. Niezależnie od tego, czy chcielibyśmy sami cieszyć się jej smakiem i aromatem czy też chcemy swoimi umiejętnościami zaskoczyć gości – parzenie dobrej kawy to sztuka. Jednak kiedy posiadamy odpowiednie urządzenia oraz akcesoria, a przy tym nieco umiejętności, z pewnością nam się to uda.

Parzenie kawy wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne! Dowiedzmy się zatem, jak zaparzyć dobrą kawę.

Jak zaparzyć dobrą kawę

Jak zaparzyć dobrą kawę

Możemy zdecydować się na jeden z wielu sposobów przygotowania pysznego naparu. Wszystko bowiem zależy od naszych indywidualnych preferencji i gustu.
Zaparzanie kawy w filtrze to metoda stosunkowo prosta. Potrzebujemy do tego jedynie filiżanki, papierowego wkładu oraz, rzecz jasna, filtra.

Jak to wygląda w praktyce? Filtr z wkładem umieszczamy w naszej filiżance, wsypujemy dwie łyżeczki naszej ulubionej kawy. Następnie zalewamy gorącą (lecz nie wrzącą) wodą. Już po kilku minutach możemy cieszyć się smakiem i aromatem przepysznej kawy. Prawda, że to nic trudnego?

Dobrą kawę przygotujemy także w ekspresie przelewowym. Jego działanie oparte jest na tym, iż temperatura naszego naparu utrzymuje się przez cały czas na wysokim poziomie. Dzięki temu kawa smakuje wybornie!

Istnieje także metoda zwana przygotowywaniem kawy po turecku. W tym przypadku kawę mieszamy z cukrem i umieszczamy w tygielku (rodzaj naczynia). Po zalaniu chłodną wodą podgrzewamy ją kilak razy. Następnie napar zdejmujemy z ognia, po czym powtarzamy znów proces podgrzewania. W rezultacie otrzymujemy przepyszną kawę.

Niezwykle popularne jest także parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym. To metoda prosta, pozwalająca na uzyskanie wyrazistego, ciekawego smaku. Pamiętajmy jednak o tym, by wcisnąć przycisk uruchamiający parzenie dopiero wówczas, gdy woda znajdująca się w ekspresie osiągnie temperaturę 90 stopni.

Wiele osób nadal praktykuje sposób przygotowywania kawy zwany potocznie „zalewajką”. Nie jest on niestety godny polecenia. Polega po prostu na wsypaniu do kubka/filiżanki kawy i zalaniu jej gorącą wodą. Niestety w ten sposób nie jesteśmy w stanie cieszyć się głębią smaku oraz aromatu.

Aby przygotować dobrą kawę, możemy wybrać jeden z wielu sposobów. Tylko od nas zależy, na który się zdecydujemy. Wszystkie metody zdecydowanie polecamy!

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *